четвъртък, 20 октомври 2011 г.

ШАДЕ В СОФИЯ



САМО ДВЕ СЕДМИЦИ ДО НАЙ- МАЩАБНАТА ПРОДУКЦИЯ ЗА ГОДИНАТА- КОНЦЕРТА НА ШАДЕ В СОФИЯ



Остават броени дни до дългоочакваното гостуване на богинята на соул музиката Шаде на 29 октомври Арена Армеец, София.. След дълго отсъствие, Шаде триумфално се завърна тази пролет на музикалната сцената с впечатляващи концерти, които са уникална комбинация от класическото й звучене и новаторска визия.

Българската публика ще стане свидетел на един невиждан спектакъл. Подготовката за него започва два дни преди събитието.
Петдесет-членният екип на Шаде пристига в София на 27 Октомври заедно с 20 ТИР-а сценична техника. Част от нея е впечатляващият подиум с хидравлични платформи, включващ и огромен екран по цялата му дължина. Феерични австрийски завеси ще обграждат сцената от двете й страни. Върху тях ще бъде прожектирана забележителната мултимедия, дело на талантливата световно известна Софи Мюлер. Режисьорката от британски произход е създател на едни от най-ефектните видео клипове за последното десетилетие. Юритмикс, Гарбидж, Ноу Даут, Софи Елис Бекстър и набралата скоро популярност Ели Гулдинг са само част от имената, доверили се на режисьорския й замах.

Шаде пристига в София заедно с диджея Рос Алън. Англичанинът е част от екипа на мега звездата и я придружава по време на цялото й европейско турне.

Алан ще представи един изпълнен с ритъм и разкошнии мелодии диджей сет, който ще подготви публиката за уникалното шоу на Шаде.

Интересът бе повече от очакван. Ограничено количество билети за събитието все още могат да бъдат закупени на цени от 130 до 170 лева от:

        КАСАТА на АРЕНА АРМЕЕЦ
        онлайн на адрес www.ticketpro.bg  
        КАСИТЕ НА ТИКЕТПРО БЪЛГАРИЯ  И НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ



Повече инфо за Шаде:

Въпреки че Sade официално е група, за повечето хора името е олицетворение на неговата вокалистка. Хелън Фолашаде Аду е родена в Ибадан, Нигерия на 16 януари 1959 година в семейството на баща нигериец, университетски преподавател по икономика и майка англичанка, медицинска сестра по професия.
Когато Хелън Фолашаде била на четири годинки, родителите й се разделят и майка й отвежда нея и по-големия й брат обратно в Англия, където в началото живеели заедно с родителите на майка им.
Музиката не е първият й избор на професия. Учи мода в Училището за изкуство и започва да пее едва след като двама от нейните приятели в училище се обръщат към нея с молба да им помогне с вокалите в групата им.
За своя изненада тя открива, че докато пеенето я прави нервна, тя изключително много се забавлява да пише песни. Две години по-късно тя успява да превъзмогне сценичната си треска и известно време е беквокал в латино фънк бандата Pride.
Шоуто на Pride включвало и една част, в която Шаде застава начело и изпълнява по-тихи, по-джазови парчета. Една от тези песни, наречена „Smooth Operator”, на която Шаде е и ко-автор, привлича вниманието на публиката и на звукозаписна компания, набираща млади таланти.
Скоро всички искали да подпишат договор с нея, но не и с останалата част от Pride. Изключително лоялна към своите приятели от групата, Шаде отказва да се отдели от тях. 18 месеца по-късно тя все пак отстъпва и подписва с Epic records, но поставяйки условието да вземе със себе си трима от членовете на бандата, които и до днес съставляват групата позната като Шаде: Стюарт Матюман — саксофон и китара, Андрю Хейл — клавирни и Пол Денман — баскитара.
През февруари 1984 година Sade издава първия си сингъл „Your Love Is King”. Дебютният им албум „Diamond Life” излиза през юли 1984 година в Обединеното Кралство, където достига до №2 и по-късно е сертифициран четири пъти Платинен от BPI. Следва и първи сингъл за Щатите „Hang on to Your Love” от същия албум. Освен това през 1985 Sade печели награда Brit за “Най-добър албум.” Третият сингъл, излязъл от въпросния албум, е „Smooth Operator”, номиниран за две Видео музикални награди на MTV– за „Най-добро женско видео” и за „Най-добър нов артист”.
Спокойната разбираема елегантност на музиката, в съгласие с нейната визия – неопределена екзотика и дръзко съвършенство– превръщат Шаде в първообраз на стила на жената на десетилетието. Списанията се редят на опашка да я сложат на корицата си.
В периода на първия албум „Diamond Life” действителният й живот е всичко друго, но не и диаманто-подобен. По това време Шаде живее в преустроена пожарникарска станция в Финсбъри парк с тогавашния си приятел – модния журналист Робърт Елмс. Там нямало отопление, което означава, че трябвало да си ляга в леглото облечена. Тоалетната, която обикновено се заледявала през зимата, била при желязната стълба, която се използва при пожар.
На 13 юли 1985 година Sade изнася концерт на стадион Уембли в Лондон”.Фронтдамата Шаде Аду става единственият роден в Африка изпълнител, който излиза пред публика от 75 хиляди души.
В остатъка от 80-те години, когато първите три албума („Diamond Life” (1984), „Promise” (1985) и „Stronger Than Pride” (1988) продават милиони копия по света, Шаде е на турне почти непрекъснато. За нея това си остава основен принцип. „Ако само се появяваш по телевизията и правиш видеоклипове, се превръщаш в инструмент на индустрията. Всичко, което правиш е да продаваш продукт. Истината за нас е в това да излезем на сцената с бандата и свирим, да усетя, че хората обичат музиката ни. Мога да го почувствам. Понякога просто нямам търпение да тръгнем на път. Това чувство ме залива изцяло.”
През 1992 година Sade издава и четвъртия албум „Love Deluxe”. През 1993 бандата записва кавър на песента на Percy Mayfield „Please Send Me Someone to Love” за филма „Philadelphia”, преди да се отправи на своето Love Deluxe световно турне.
През 1994 година Sade получава награда Грами за Най-добро R&B изпълнение за песента „No Ordinary Love”, включена във филма „Неприлично предложение” (Indecent Proposal). През ноември излиза първа компилация с най-доброто на бандата „The Best of Sade”.
През 2000 година Sade издава пети студиен албум „Lovers Rock”.
През последните 20 години за Шаде приоритет е личният живот пред професионалната кариера, издавайки само три студийни албума с нов материал за този период. Бракът й с испанския филмов режисьор Карлос Скола Плиего през 1989 година, раждането на дъщеря й през 1996 година и преместването й в началото на 21 век от Северен Лондон към провинциалния Глостършър, където в момента живее с новия си партньор, ангажират по-голямата част от времето и вниманието й.
Последният към днешна дата албум на групата носи заглавието „Soldier of Love” (2009) и е едва шестата студийна творба, която Sade издава през своята 25-годишна кариера.
"Правя записи, когато чувствам, че имам какво да кажа. Не искам да издавам музика само за идеята да се продава нещо. Sade не е марка”, казва самата Шаде, като главен текстописец на групата.
Оригиналният текст можете да видите тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар